LASER BEHANDELINGEN

Laserbehandelingen maken gebruik van geconcentreerde lichtstralen om specifieke weefsels te targeten. Deze behandelingen hebben verschillende toepassingen. Hier zijn enkele algemene toepassingen van laserbehandelingen:

  1. Laserontharing:

    Een van de meest populaire cosmetische toepassingen van laser is permanente haarverwijdering. De laserstraal wordt gericht op de haarfollikels, waardoor de haargroei wordt verminderd of gestopt.

  2. Huidverjonging en rimpelbehandeling:

    Laserbehandelingen kunnen worden gebruikt om de huidtextuur te verbeteren, fijne lijntjes en rimpels te verminderen, en de algemene uitstraling van de huid te verjongen.

  3. Littekenvermindering:

    Lasers kunnen worden ingezet om de verschijning van littekens te verminderen, of het nu gaat om acnelittekens, chirurgische littekens of andere soorten littekens.

  4. Huidpigmentatieproblemen:

    Lasertherapie kan effectief zijn bij het verminderen van hyperpigmentatie, zoals zonnevlekken, ouderdomsvlekken of sproeten, door specifieke pigmentcellen te targeten.

  5. Vaatbehandeling:

    Lasertherapie kan worden ingezet om ongewenste bloedvaten, zoals spataderen of vasculaire laesies, te behandelen door de bloedvaten selectief te coaguleren.

LASER ONTHAREN

Laser en IPL zijn zeer geschikt voor het verminderen van donkerbruin of zwart gepigmenteerde haartjes op het lichaam.

Tijdens iedere behandeling wordt het pigment van het donkere haarzakje van het haartje in miliseconden zo heftig verhit dat deze in de huid de stamcellen en de bloedvaatjes die haartjes laten groeien beschadigd.
Door het behandeltraject heen zullen deze zo beschadigen dat het lichaam de stamcellen en bloedvaatjes opruimt, waardoor er geen haargroei van het haartje meer mogelijk is.
Door die snelle heftige verhitting zijn het wat gevoelige behandelingen.

Laserontharing mag echter geen definitieve ontharing meer genoemd worden, maar een definitieve haarreductie, afhankelijk van het lichaamsdeel en hoe gevoelig deze is voor hormonale veranderingen is er tussen de 30% en90% haarvermindering mogelijk.
Er kunnen altijd een paar haartjes over blijven, deze zijn echter wel dunner en lichter.

Laser en IPL zoeken in de huid pigment, dit zit zowel in onze huidcellen, haren en haarzakjes. Belangrijk is dat voor er een behandeltraject gestart wordt het te behandelen gebied minimaal 6 weken niet aan de zon wordt blootgesteld, maar te allen tijden beschermd wordt met een SPF 50.
Dit geld ook tijdens het behandeltraject tot minimaal 6 weken na het beëindigen hiervan.

Wegens de gevoeligheid voor de zon zullen er nooit behandelingen met laser in de zomer uitgevoerd worden.

VAATAANDOENINGEN

Lasertherapie is een effectieve behandelingsoptie voor diverse vaataandoeningen. De specifieke laserbehandeling die wordt gebruikt voor vaataandoeningen wordt vaak aangeduid als vaatlaserbehandeling of vaatlasertherapie. Verschillende soorten vaataandoeningen kunnen met lasers worden behandeld, waaronder oppervlakkige bloedvatlaesies zoals couperose, rosacea, angiomen en bepaalde soorten littekens.

De laser zendt geconcentreerde lichtpulsen uit die door het bloed worden geabsorbeerd, waardoor de bloedvaten worden verwarmd en vernietigd zonder de omliggende weefsels te beschadigen. Hierdoor kunnen de abnormale bloedvaten worden afgebroken en geabsorbeerd door het lichaam, waardoor de aandoeningen verminderen of verdwijnen.

De exacte behandeling kan variëren afhankelijk van het type vaataandoening en de ernst ervan. Het aantal benodigde sessies kan ook verschillen, afhankelijk van de reactie op de behandeling.

Couperose:

Couperose kenmerkt zich door de aanwezigheid van vele gesprongen bloedvaatjes (teleangiëctasieën). Het is een onschuldige aandoening die veel voorkomt en volkomen onschuldig is. Het zijn rood of blauw gekleurde vaatjes op de wangen, neus, kin, hals en decolleté. Soms met klachten zoals tintelingen een branderig gevoel of jeuk.

Spider neavus:

Een Spider neavus is een plaatselijke verwijding van een huidvaatje. Het ziet eruit al een rode stip met kleine uitlopers (zoals een spin). Het is iets van alle leeftijden en komt zowel bij mannen als vrouwen voor en is onschuldig, maar cosmetisch storend.

(Seniele) angiomen:

Angiomen (bloedblaartjes/ ruby spots/ cherry spots) zijn veel voorkomende onschuldige huidverschijnselen. Ze kunnen al op tienerleeftijd ontstaan als kleine rode zwellinkjes en nemen met de jaren toe.  Het wordt beschouwd als een verschijnsel van huidveroudering.

Rosacea:

Rosacea is een complexe chronische huidaandoening, veel voorkomend bij vrouwen met een lichte huidskleur. Kenmerken van rosacea zijn een felrood verkleurde huid, couperose, rode bultjes en puistjes. Het centreert zich in het gebied rond de neus en de wangen (vlindervormig)

Lasertherapie kan helpen om de couperose en de diffuse roodheid die vaak aanwezig is te verminderen.

De andere aspecten van rosacea worden met de hierop afgestemde producten behandeld.

PIGMENT EN PERMANENTE MAKE-UP

Moedervlekjes, sproeten, ouderdomsvlekken, post- inflammatoire hyperpigmentatie, een zonnehals en foutief gezette of oude verkleurde permanente
make –up kunnen een onrustig en cosmetisch storend beeld geven.

Lasers zoeken donkere pigmentstoffen in de huid, wat deze uitermate geschikt maken om diverse soorten aan pigmentaties te behandelen.
Dit kunnen donkere verkleuren zijn door foutjes in het aanmaken en/ of de afgifte van pigment aan de hoornlaag maar ook pigmenten van permanente make- up vallen hier onder.

Pigmentvlekjes

Het behandelen van pigment gebeurt alleen in de winterperiode, tussen oktober en maart, omdat het contrast tussen het storende pigment en de huid het grootst is en de huid zijn natuurlijke kleur heeft.
Om storend pigment goed te behandelen zijn meerdere behandelingen nodig, zo’n 3-5 behandelingen.
Pigmentvlekken worden na een behandeling eerst donkerder, schilferig en soms zijn er korstjes zichtbaar.
Na verloop van tijd verdwijnen de korstjes en zal het behandelde pigment minder donder worden.

Na een behandeltraject kan er nog wat pigment zichtbaar zijn, het proces van inkapselen en afstoten van pigment kan nog maanden hierna doorwerken.

Permanente make –up
Bij het behandelen van verkleurde of foutief gezette permanente make- op doormiddel van laser wordt het kunstmatig ingebrachte pigment tot hele kleine stukjes geschoten. Een groot deel van het pigment wordt direct door de huid afgestoten, een deel tijdens de korstvorming en wondgenezing en een deel wordt afgegeven aan het lymfestelsel.

HUIDVERBETERING

Fractional CO2-laserbehandeling is een populaire cosmetische procedure die wordt gebruikt voor huidverbetering en huidverjonging. Deze behandeling maakt gebruik van gecontroleerde thermische schade om de huid te verwonden op microniveau, waardoor het natuurlijke genezingsproces van het lichaam wordt gestimuleerd en de aanmaak van nieuw collageen en elastine wordt bevorderd. Dit leidt uiteindelijk tot een gladdere, strakkere en jonger ogende huid.

De behandeling kan helpen bij het verminderen van fijne lijntjes, rimpels, littekens (zoals acne littekens), pigmentatieproblemen en het verbeteren van de algehele huidtextuur en -toon. Een fractional CO2-laserbehandeling kan echter ook enige hersteltijd en nazorg vereisen, omdat de huid na de behandeling gevoelig kan zijn en enige roodheid, zwelling en korstvorming kan vertonen.

Het is van cruciaal belang dat deze behandeling wordt uitgevoerd door een ervaren en gekwalificeerd huidtherapeut, omdat het gebruik van de laser vaardigheid en precisie vereist. Heel belangrijk om de instructies over nazorg zorgvuldig op te volgen om optimale resultaten te bereiken en mogelijke complicaties te voorkomen. Een intakegesprek vooraf om uw huid te beoordelen en de realistische verwachtingen te bespreken.

Aanwezige lasers en IPL apparaten in de praktijk om boven  genoemde aandoeningen te behandelen zijn:

  • MedArt VariMed Diode laser 810 nm
  • MedArt VariMed KTP laser 470 nm
  • MedArt FRx Intenz CO2 laser 10.600 nm
  • Energist UltraPlus VPL 415nm, 530nm, 530nm HE, 610 nm
  • Q- switched Nd- Yag laser EC 1 1064nm

Praktijk voor Huidverbetering
Annette Stender is aangesloten bij: