BINDWEEFSELMASSAGE

Bindweefselmassage wordt in tegenstelling tot de meest bekende massagevormen niet toegepast op de spieren maar op de bindweefsellaag van het lichaam die zich tussen de opperhuid en de spieren bevindt.

Om uit de huid te halen wat nog potentieel aanwezig is alvorens verdere stappen te ondernemen kan de huid eerst nog intensief worden verbeterd, dat wil zeggen het verbeteren van de doorbloeding, de zuurstoftoevoer, het opheffen van verklevingen, het voorkomen van huidverslapping, de egaliteit, glans en conditie van de huid te herstellen.

Het bindweefsel is een groot orgaansysteem dat in het hele lichaam voorkomt. Het is weefsel dat de organen, zenuwen en bloedvaten omhult en verbindt, daarbij beschermt het de organen en geeft het er vorm aan zonder dat de beweeglijkheid van de organen ten opzichte van elkaar teveel wordt beperkt. Het onderhuidse bindweefsel heeft als één van de belangrijkste taken de opslag van energie, de voedingsstoffen worden in de vorm van vetten in vetcellen opgeslagen, ook dient het als isolatie en beschermlaag en is verantwoordelijk voor de uitwisseling van zuurstof, voedingsstoffen en afvalstoffen.

Bij huidveroudering wordt de lederhuid dunner en heeft geen goede aansluiting meer met de opperhuid, de mastcellen in de huid spelen een hoofdrol bij de bindweefselvorming en produceren de stoffen:

  • Heparine: is een tegen trombine en protombine gerichte stof en gaat stolling tegen.
  • Hyaluronzuur: heeft een vochtbindende eigenschap (belangrijk bij wondgenezing).
  • Chondroïtine/Zwavelzuur: stimuleert de vorming van collagene fibrillen.
  • Histamine: veroorzaakt vaatverwijding, verhoogt de doorbloeding.

Door massage van het onderhuids bindweefsel wordt de huid geactiveerd, verbeterd en in conditie gehouden. Verzakking van het onderhuidse bindweefsel wordt geremd, waardoor de huid verstevigd wordt en weer wat indikt.